Élőzene Colorband zenekar

Az élőzene szót hallván más és más gondolatok juthatnak az eszünkbe.

De mégis, kinek-kinek mit is jelenthet az élőzene?

Az élőzenei stílus eredete

Gondoljuk csak végig! Ha visszanyúlunk a kezdetekig – a könnyűzene történetének első állomásáig -, az amerikai néger rabszolgaság zenéjének fejlődéséig, az érzelmek – és ezáltal a zene – kifejezésének egyetlen útja létezett, ez pedig nem más volt, mint az élőzene. Spirituálékban, munkadalokban, falusi blues-okban ebben a stílusban fejezték ki érzéseiket, hangszerek nélkül, ugyanakkor mégis a leg „élőbb” módon. Vagy ha visszaemlékezünk a vadnyugaton játszódó filmek hangulataira, pár western filmkockára, szinte láthatjuk magunk előtt a füstös kocsmák zongoristáit, vagy bendzsón, hegedűn játszó muzsikusait, akik már hangszerekkel, autentikusan és élőben zenéltek.

Irányzatai napjainkban

Az idő előrehaladtával és a hangszerek fejlődésével ezen zenei irányzat világát sem hagyták érintetlenül a technikai találmányok. Szintetizátorok jelentek meg, melyek képesek lettek egész zenekarokat utánozni. Egyre intelligensebben követni és kiszolgálni a rajtuk játszó muzsikus zenei szándékait, elképzeléseit. Mindezen technikai fejlődés napjainkra olyan mértékűvé nőtte ki magát, hogy zenéhez nem értő előadók tömegével találkozhatunk a színpadon, akik helyett a gépek oldják meg az élőzene tolmácsolását. Sok esetben egy ”Start” és egy ”Stop” gomb megnyomásával, és némi ”gépkezelői ismerettel” sokan vállalnak élő zenei szolgáltatást.

Kis túlzással ugyan, de nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy sajnos egyfajta értékválság alakult ki ezen a piacon. Sok esetben (pl. egy fesztiválon, vagy műsoros esten) nincs lehetőség valóban élő zenei szolgáltatásra. Sokszor nincs idő arra, hogy egy teljes zenekar beszereljen, a közönség pedig mindezt türelmesen végigvárja. Ilyenkor a playback vagy fél playback műsorok indokoltak, és teljesen elfogadhatóak (utóbbinak még élő jellege is lehet, mivel ez esetben az előadó pl. ráénekel vagy játszik egy zenei alapra).

Az élő előadás szerepe egy esküvőn

Az esküvői zenekarok közül is sajnos kevesen vállalnak élő fellépést. Több az úgynevezett playback, vagy midifile alapú szolgáltató, amelynek több oka is lehet. Manapság elsődlegesen a piaci paraméterek azok, amelyek meghatározzák az élőzenei stílus iránti igényeket. Sokszor elegendőnek tűnik egy vagy két fős „zenekart” fogadni, mivel a megrendelők szempontjából ez költségtakarékos lehet. Az mindenesetre tény, hogy az élőben történő megszólaláshoz és zenéléshez legkevesebb három emberre van szükség, mivel a zenekari felállás struktúrája három hangszert és funkciót (basszus, ritmushangszer – rendszerint dobok-, és harmóniahangszer – billentyűs hangszer vagy gitár -) kíván meg. Ezzel az ún. „klasszikus” felállítással már teljes mértékben élőben lehet megszólalni.

A piaci állapotokat tekintve sokszor a három fő is soknak tűnhet, de mindenképpen fontos, hogy aki igazi élő zenei játékra vágyik, az tisztában legyen a fent említett paraméterekkel, és ne elsősorban a spórolás mértéke legyen az irányadó számára. Másfelől legyünk őszinték magunkhoz: egy élő zenekar mind látványban, mind hangzásban sokkal dinamikusabb és hitelesebb, mint az egyéb más kategóriájú zenekarok.

Az élőzenék saját varázsukon kívül számos más hasznos funkciókkal is megörvendeztethetik a közönséget. Gondoljunk például az esküvőn vagy party-n egy, a hangulat diktálta bizonyos szituáció (akár egy vonatozás, vagy vőfély vezette játék) megoldására. Egy zenekar, gyors összenézés után máris rutinosan kezdi az oda illő számot vagy stílust. Ezt csakis az élőben játszó zenekarok tudják hitelesen nyújtani. Az előzőekben említett „gépkezelők” amikorra megtalálják az aktuális dalt vagy zenét a gépen, azalatt a hangulat fontos pillanatokat veszíthet intenzitásából.

Colorband Zenekar élőzene

Telefon link: +3620 539 55 51